Victorie FNPA pentru animale si detinatori la Curtea de Apel Targu Mures!

Dragi colegi 
In mai multe orase exista de ani ori adoptate de curand HCL-uri prin care se conditioneaza detinerea de animale de companie, caini si pisici, de acordul locatarilor sau asociatiei de proprietari. Cu precadere in ultima perioada, in baza acestor HCL-uri multi cetateni au fost hartuiti si amendati.
Un asemenea HCL a fost adus la cunostinta Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor - FNPA, precum ca functioneaza cu mult “succes” si in Targu Mures, un caz de notorietate fiind cel al unei familii amendate de 25 de ori in decurs de 4 luni, caz pe care l-am adus si in atentia Comisiei Europene.
Dupa ce am parcurs caile normale si legale, diplomatice, ca si etape initiale, Primaria a sustinut in continuare acest HCL asa ca FNPA a atacat in instanta cateva prevederi ale hotararii, printre care desigur si aceasta. Tribunalul ne-a dat castig de cauza doar partial, am facut recurs impotriva Hotararii Tribunalului Mures, iar la Curtea de Apel am castigat pe deplin, pentru toate prevederile atacate!
Dupa un an de procese, Curtea de Apel a decis ca prevederile HCL 265/2010 art. 1, lit. a), b), e) prin care se interzicea:
- detinerea de animale de companie fara acordul majoritatii locatarilor;
- detinerea a mai mult de 2 caini/pisici chiar in conditiile acordului majoritatii
- detinerea de animale in anumite zone ale orasului
- intrarea cu caini in sali de spectacole, parcuri, zone de agrement, stranduri, cladiri publice, unitati comerciale
sunt ILEGALE si ca atare au fost ANULATE!
Hotararea Curtii de Apel Targu Mures nr 6124/2014 din 03.12.2014 este definitiva si irevocabila!
Targumuresenii pot detine acum animale de companie fara sa fie conditionati si limitati, fara teama persecutarii si pot fi insotiti de cainele propriu, in cladiri publice, parcuri si chiar la cinematograf!
O Hotarare (nr 1345/2014 din 05.11.2014) asemanatoare a Curtii de Apel a fost obtinuta de catre un grup de trei persoane fizice si laConstanta, un alt oras cu un primar puternic.
Si la Pitesti FNPA a atacat un HCL similar iar procesul este in derulare.
Aceste Hotarari ale Curtilor de Apel vor putea fi utilizate ca si jurisprudenta de oricine dintre Dvs, care doreste sa initieze un demers asemanator impotriva unor astfel de decizii ale primariilor!
Desi stiu ca pentru multi dintre Dvs asta va fi poate singura veste buna de Sf Nicolae va urez sa fie doar una din multele frumoase care sa va impodobeasca ziua!
Toate cele bune!
Carmen ARSENE