Despre Uleiul de Somon

(de Arin Christu)

Unii fabricanti, nu procesatori, zic fabricanti pt chiar il fabrica, il obtin prin distilare moleculara, forma chimica se numeste Etil Ester, forma de alcool, care dauneaza pe termen mai lung de administrare. Cum adica dauneaza ? Da ! Pt ca daindu-i alcool cainelui, sa ne gandim ce efecte ar avea pe ficat, mai ales daca cainele are o afectiune. Plus ca Omega 3 EE (etil ester) nu se asimileaza direct de catre ficat, se face o conversie, cam perdanda, iar beneficiile scad cam de 3 ori vis-a-vis de Omega 3 natural (TG - trigliceride). Avand un animal bolnav si dandu-i Etil Ester, dupa 3-4 luni de administrare de alcool, exact acolo unde afirma ca repara produsul, acolo o sa dauneze. Paradoxal, nu ?

V-a spus careva pana acum cate ceva despre pilulele cu ulei de peste - Omega 3 din farmacii ? Ei bine, Omega 3 din pilule este obtinut pe cale chimica, prin distilare moleculara (acel laudat uz farmaceutic, sau human degreee). De ce ? Pt ca este mult mai ieftin sa produci chimic. Cum recunoastem ? Culoarea galbena ! Somonul la fel ca si Flamingo au capacitatea de a retine in textura carnii pigmentul mancarii cu care se hraneste (
http://www.fortitech.com/research/astaxa...pplement/- Astaxanthin provides the rich pink color observed in various aquatic species including the salmonids (e.g., salmon) and crustaceans (e.g., crabs, lobster, shrimp), and even some nonaquatic species such as the flamingo (whose diet includes some astaxanthin-producing organisms). You’ll never see a pink flamingo getting a heart bypass.-)
Faptul ca prin distilare moleculara se poate ridica nivelul de Omega 3 pana la 45% nu inseamna ca produsul este din somon salbatic. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, doar cititi :
http://www.langeeyecare.com/article_fish...s_main.htm
http://www.ascentahealth.com/health-scie...e-intended
Forma chimica este mult mai instabila, decat cea naturala, oxidarea se face mult mai repede.
"Almost all Clinical Evidence showing Omega-3 benefits relate to fish consumption. Fish are in a TG form. There are NO ethyl ester fish in nature. Humans must consume fish oil in the same form as the fish to receive the maximum benefits. Ethyl esters have been in the human food chain approximately 20 years. Triglyceride fatty acids have been eaten safely, and for great benefit, for an estimated 600 million years."

Elemente de identificare ulei de somon salbatic :
1. Culoarea rosie/orange data de pigmentul natural Astaxanthin
http://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
2. Procentajul ridicat de Omega 3 : 30 % 
3. Administrarea: se face pe termen nelimitat, fara contra-indicatii

Aceste 3 conditii sunt cumulative pentru evaluarea originii uleiului de somon salbatic 
Omega 3 se instaleaza la caini de la 4 la 14 saptamani (semne apar si mai devreme in blana/piele) iar dupa instalare trebuie continuat, altfel se dezinstaleaza si cand ii adminstram din nou iar o luam de la capat cu instalarea !

Sa va povestesc despre uleiul de somon (nu cel salbatic !) ? Cand este scris simplu : ulei de somon, ma refer la ce scrie pe site-ul producatorului, el este acela care isi asuma veridic afirmatiile. Uleiul de somon (si atat !) provine din ferma= acvacultura. Acesta are in dieta numai bunatati: hormoni de crestere, coloranti, pesticide, soia si porumb, se mai adauga ingrediente valoroase precum antibiotice, iar la final se introduce in ulei si aditivi pt gust, miros si culoare. Omega 3 provine la origine din alge, iar cel de ferma nu prea beneficiaza saracu`, asa ca nivelul de Omega 3 o sa fie scazut la somonul de ferma, iar Omega 6 o sa fie ridicat (unii procesatori nici macar nu declara cat Omega6 contine, ca sa nu ne apuce durerea de cap). V-am spus ca Omega 6 este pro-inflamator, si inflamatiile, tocmai pe alea le combatem de la nivel celular cu uleiul de somon salbatic ? Omega 3 este anti-inflamator, acesta este unul dintre beneficii, de aceea este indicat pt articulatii, intrucat nu introducem chimcale in organism care sa-i afecteze ficatul, oricum chimcalele sunt recomandate de catre medicul veterinar pe o perioada f scurta de timp, tocmai de aceea. Omega 6 este cu nivel ridicat intrucat hranirea se face cu cereale. Si dat fiind faptul ca hranirea este asa zis fortata, somonul de crescatorie face depuneri de grasimi, le stim cu totii, slanina, sau colesterolul negativ LDL, iar raportul de Omega 3 este scazut datorita cantitatii prea mari de Omega 6. ("It is important to have the proper ratio of omega-3 and omega-6 in the diet. Omega-3 fatty acids help reduce inflammation, and most omega-6 fatty acids tend to promote inflammation" 
http://www.umm.edu/altmed/articles/omega-3-000316.htm

Recomandare:
Ulei de somon de la NUTRIVET
http://www.happypets.ro/ulei-de-somon-salbatic-nutrivet-1l-p-2544.html